Navigatie

Woonspecial

22 september 2015

Het is al weer een tijd geleden dat ik een blog geplaatst heb, maar ik ben terug van weggeweest! Afgelopen maanden heb ik heel hard gewerkt aan afbouwen van mijn eigen studio en ben ik veel op pad geweest om te fotograferen.

Woonspecial
Voor de Woonspecial van Ouders Van Nu & Kek ben ik weer met Tante Sjies op pad geweest. Van Groningen naar Maarssen, Breda en Hilversum, via Bloemendaal naar Bussum. We hebben samen heel wat kilometers gevreten om mooie plaatjes te maken. In de woonspecial staan twee producties van onze hand: ‘Van kast tot balzaal’ over verschillende kinderkamers en ‘Doe mij zo’n plek’ over de kidscave: een plek waar kinderen ongestoord hun eigen ding kunnen doen.

Op bezoek bij de Stampertjes
Werken op locatie vind ik heerlijk. Je komt in allerlei situaties terecht en je werkt in dit geval met heel verschillende mensen. Geen modellen, maar ‘echte’ volwassenen en kinderen. Die fotoshoots zijn altijd een beetje spannend voor degenen die op de foto gaan. We nemen de tijd om de locatie te bekijken en om een relaxede sfeer te creëren. De ene keer sta je op een prachtige locatie buiten in een heerlijke natuurlijke omgeving, vervolgens sta je in een appartement in de stad. Zo ook bij de familie van Tommy. Tommy woont met zijn familie in Groningen en daar hebben we een reportage uit de woonspecial gefotografeerd. Het was een heerlijke, rommelige en gezellige dag bij de gastvrije familie van Tommy. Hij slaapt samen met zijn twee zusjes op één kamer, en zijn bed is nogal speciaal. Hij slaapt namelijk onder de trap, waar hij een soort eigen ‘kamertje’ heeft gemaakt. Op een of andere manier moest ik aan de Stampertjes van Annie M.G. Schmidt denken; ook daar wonen veel kinderen op weinig vierkante meters, maar met vooral veel plezier.

Kleine diva
Jazz woont samen met haar moeder in een studio. We hebben daar een portret gemaakt van haar bijzondere kamer: ze slaapt onder het balkon van de bovenburen,  in een soort serre. Haar moeder vertelt honderd uit terwijl we fotograferen. Vooral vertelt ze mooie verhalen over haar eigen vader, die inmiddels overleden is. Hij heeft de kamer van Jazz helemaal verbouwd. Eerst was het flink wennen, maar nu vindt Jazz het heel leuk om ‘anders dan anders’ te zijn met zo’n te gekke kamer.

Vlaaien en heel veel gezelligheid
Dan worden we van harte welkom geheten bij Mireille en Patrick en hun kinderen Dieck, Jothe, Kiedt en Mids. Het is een nuchter, warm en liefdevol gezin. De kamer van Dieck (9 jaar) is op zolder en bestaat eigenlijk uit twee kamers. Hij heeft naast zijn stoere surfdude kamer ook een eigen game room. Hoe stoer is dat! We sluiten na het fotograferen graag aan voor een broodje en daarna krijgen nog een heerlijk stuk vlaai. Nee zeggen is er niet bij, maar dat willen we ook niet want het is heerlijk.

Werken op locatie is altijd een leuke uitdaging. Voor deze producties zijn we bij verschillende gezinnen op bezoek geweest. Gezinnen in verschillende samenstellingen en in verschillende leefomstandigheden. Wat mij opviel is dat ze allemaal erg gastvrij waren, het een leuke ervaring vonden om zo’n team over de vloer te krijgen en dat ze lieten zien hoe er bij hun in huis écht geleefd wordt.

 

Credits
Interviews Woonspecial: Ghislaine van Delden
Foto’s & blog: Karen Siewers